zondag, oktober 16, 2005

Voor de laatste keer...

...en dan houden we er over op (alhoewel het wel leuk is dat er eindelijk wat reaguurders zijn op de Assummer Peer):

- Suggestie van de Raad van Economisch Adviseurs, adviesorgaan van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Uiteindelijk een vlaktax van 40%, en op termijn geen hypotheekrente-aftrek. Interessant stuk.

- Volgens de OESO is de Nederlandse economie vatbaarder voor economische golfbewegingen door de aftrek van hypotheken. "De OESO stelt dat een geleidelijke vermindering van de aftrek kan bijdragen aan een verkleining van de uitschieters en, belangrijker, dat dit de basis voor belastingheffing kan verbreden zodat de belasting op arbeid wordt beperkt." Oftewel, beloon werken meer, en bezit minder. Een belangrijke accentverschuiving, ook om niet-werkenden aan de slag te krijgen.

- Het IMF wil er vanaf, maar dan wel geleidelijk. Essentieel verschil met de situatie in de VS volgens IMF: "Indien de hypotheekrente-aftrek een instrument ter bevordering van het eigen woningbezit is, zegt het IMF het niet effectief te vinden, doordat de Nederlandse woningmarkt een aanbod-gedreven markt is. Indien beschouwd als kosten van verwerving, zoals in de VS, acht het IMF de hypotheekrente-aftrek goed verdedigbaar."

- Professor Boelhouwer over de woningmarkt. Kijk ook even op pagina 75, een fragment over de aftrek in de VS en de gevolgen daarvan. Aannemers van nieuwe woningen profiteren ook: "In een slecht functionerende markt waar de woningprijsontwikkeling sterk bepaald wordt door de ontwikkelingen in de bestaande voorraad zou zelfs een omgekeerd effect kunnen optreden waarbij de bouwkosten de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen volgen".

- Oh ja, scheidend CPB-directeur Henk Don had er vanmorgen ook iets over te zeggen op Business Nieuwsradio (www.bn.nl). Kan iemand wel de podcast vinden? Zou ergens moeten zijn.

Afschaffing van overdrachtsbelasting, aftrek van schuld in Box 3, afschaf OZB, en bovenal minder loonbelasting zodat werken aantrekkelijker wordt kom ik in vele voorstellen tegen. Ik kwam trouwens ook een analyse tegen dat OZB eigenlijk in het leven is geroepen om de gestegen aftrek door stijgende huizenprijzen weer te compenseren. Zo doet de overheid dat dus, eigenlijk hebben ze stiekem de aftrek al verminderd met een extra belasting ;-)

2 Opmerkingen:

Blogger Marcel zegt...

Ik zal er even een spreadsheet voor m'n eigen situatie opzetten. De uitslag daarvan bepaalt de waarheid! ;-)

17 oktober, 2005 00:00  
Blogger Assummer Peer zegt...

die 40% vlaktax zou wel eens fiks kunnen helpen bij grootverdieners (ik noem geen namen ;-) )

17 oktober, 2005 08:42  

Een reactie posten

<< Home