woensdag, oktober 12, 2005

Het H-woord, geen taboe in mijn kabinet


Taboe nummer 1 in Nederland. Beperking van de hypotheekrente-aftrek. Toch kunnen we er niet aan ontkomen. De enigen die er beter van worden zijn projectontwikkelaars, gemeenten die projectontwikkelaartje spelen, hypotheekverstrekkers en makelaars. Want grond-en huizenprijzen worden onnodig opgedreven omdat de prijs die de klant betaalt toch voor een groot deel door de schatkist wordt betaald. Geen gezonde situatie. De prijsverschillen met het buitenland zijn dan ook enorm. Sommige welgestelde Nederlanders kopen zelfs grond en huis in België en maken gebruik van de Nederlandse aftrek. Driewerf schande ;-)

Een "brede maatschappelijke discussie" is heilloos (zoals altijd), want niemand durft openlijk te pleiten voor het afschaffen of beperken van deze aftrek. Zeker niet binnen 2 jaar voor de volgende verkiezing. Toch is een pijnloze oplossing simpel.

De langst gangbare duur van een hypotheek is 30 jaar. Als je zou aflossen, zou dat neerkomen op een aflossing van 3,33% per jaar.
De gemiddelde inflatie over de afgelopen jaren is 2,46% (Bron)
Je hypotheek wordt dus, zonder dat je er iets aan hoeft te doen, ieder jaar vanzelf al 2,46% minder waard. Een beetje bijspijkeren, en het lijkt al op aflossen.
Daarnaast stijgen de huizenprijzen gemiddeld met gemiddeld 4% per jaar in bijvoorbeeld Noord-Kennemerland, gemeten tussen 1985 en heden. (Bron)

We hebben het dus niet over geld verliezen, maar over minder geld verdienen. Houd dit even in gedachte bij het volgende voorstel:

We gaan de aftrekbaarheid van de hypotheekrente ieder jaar met 3,33% per jaar verminderen over een periode van 30 jaar, met ingang van heden. De pijn is minimaal, deze maatregel zal geen dalend effect hebben op de woningmarkt waardoor investeringen van burgers niet verdampen, burgers kunnen over een extreem lange termijn hun (soms aflossingsvrije) hypotheek (alsnog) aflossen, voorzover dat al niet wordt verzorgd door de inflatie.

Je moet eens starten. Nu is de tijd rijp. En geen partij wordt afgerekend op een beperking van 3,33% per jaar. Pijnloos voor de burger, pijnloos voor de politiek. En bovendien de komende 30 jaar geen gezeur meer in de polder over het H-woord. Wie wordt mijn minister van financiën?


N.B. Cumulatieve effecten van rente op rente heb ik voor deze "op achterkant bierviltje berekening" maar even buiten beschouwing gelaten, maar dat maakt weinig uit voor het principe.

9 Opmerkingen:

Blogger mopper mokum zegt...

Er zijn ook goede Hollandsche burgers die het omgekeerde doen: Koop een huis in Nederland, en trek de hypotheek af in de Verenigde Staten! Als sjors er maar niet achterkomt!

13 oktober, 2005 15:24  
Blogger Assummer Peer zegt...

Dit moeten ze ook eens aanpakken met die War on Terror!
Gelukkig weten ze bij Homeland Security van wanten:
"Law enforcement officials have been given better tools to fight terrorism, including roving wire taps and the capacity to seize assets and end financial counterfeiting, smuggling and money-laundering." Mopper mokum, ik zou het land maar niet verlaten....

13 oktober, 2005 20:40  
Blogger Marcel zegt...

Ik ben alleen voor als we dan als een soort extra spaarloon belastingvrij mogen aflossen! Zo blijven je lasten binnen de perken en kunnen ze het nog sneller opheffen.

13 oktober, 2005 23:30  
Blogger Marcel zegt...

Toch bijzonder dat ik deze discussies altijd heb met mensen die een relatief lage hypotheek hebben... ;-)

13 oktober, 2005 23:32  
Blogger Assummer Peer zegt...

Je zou wettelijk moeten regelen dat hypotheekverstrekkers in dat geval geen boete mogen berekenen voor vroegtijdige aflossing. Voor het overige moet een termijn van 30 jaar echt geen probleem zijn, dat is voor iedereen te overzien. Bovendien is een aflossingsvrije hypotheek, wat in essentie de meeste beleggingshypotheken zijn (aflossing aan het einde d.m.v. een beleggingsdepot), feitelijk een invulling van de hypotheekrenteaftrek zoals dat oorspronkelijk nooit bedoeld was. De hypotheekrenteaftrek dateert nog uit de tijd van de inmiddels vergeten annuïteitenhypotheek. Met aflossing dus.

De rente aftrekken, en ook de aflossing, dat lijkt me niet reëel en bovendien niet haalbaar. Dat betekent dat de schatkist standaard de helft van je huis betaalt, dat je ook nog eens kunt financieren met effectief bijvoorbeeld 2% rente (de helft van de rente die je aan de financier betaalt).
Bovendien heeft iedereen die een belegginsdepot heeft dat dient als aflossing, en daarnaast toch straks 3,33% per jaar aflost, straks een enorme zak met geld over. Toch een leuk spaarpotje! Het geld is niet weg.

Nogmaals, het gaat niet om geld verliezen, maar minder verdienen. En dat offer moet (gefaseerd) in het algemeen belang toch eens gemaakt worden. Anders blijft het H-woord boven je leven hangen. Ik heb dit liever dit, dan een noodzakelijk rigide aanpak over 10 jaar. Al dan niet onder druk Europa.

Oh ja, naar aanleiding van uw sollicitatiegesprek voor de functie van Minister van Financiën moet ik u helaas mededelen... ;-)

14 oktober, 2005 00:35  
Blogger Marcel zegt...

Ach die druk van Europa is alleen interessant als die uitkomt. Ik merk niets van de druk uit Europa m.b.t. BPM, BTW, horeca, ziektekosten, loonbelasting, accijnsen, etcetera. Het is een druk uit Den Haag, meer niet.
De redenering over dat huizen steeds meer waard worden, wil niet zeggen dat je hypotheek ook afneemt. Stel ik heb een hypotheek van 500K en mijn huis wordt ineens 5MLN waard. Leuk, maar mijn maandlasten zijn nog steeds gelijk en afhankelijk van mijn salaris om betaald te worden, niet de waarde van mijn huis. Een jaarlijkse salarisverhoging is juist nodig, zeker voor de modale inkomens.
Ik vind het erg flauw om op basis van uitzonderingen (mensen die veel geld uit de overwaarde hebben en toch hun hypotheek aftrekken) een regeling te killen. Laten we gewoon een paar gemiddelden nemen: prijs huis 225.000 rente 6% 10 jaar vast (ja, nu wel even laag). Als het niet aftrekbaar is dan zijn de lasten € 1.125 per maand, zonder aflossing. Voor het gemak schaf het huurwaardeforfait ook even af. Doe daar nog even ruim 200 euro per maand bij voor gas, water en elektra en wat gemeentelijke lasten, dan heb je een totale kostenpost voor wonen van ruim € 1.300 per maand. Ik weet niet hoe hoog jij denkt dat een gemiddeld netto inkomen is? Het bruto modale inkomen is volgens het CPB in 2005 € 29.500 per jaar. Dit komt neer op € 1.560 netto per maand. Heb je maar liefst 260 euro per maand zakgeld!!! Joepie, wel nog even boodschappen doen en de kinderen aankleden... maar dan voel je je erg rijk :-) Een auto hebben we dan uiteraard niet meer, scheelt ook voor de files.

Laten we beginnen met alle huizen in prijs te halveren!

14 oktober, 2005 09:26  
Blogger Iris de Pierus zegt...

Jemig de pemig, wat een lappen tekst, heren, ik haak af...

14 oktober, 2005 16:10  
Blogger Assummer Peer zegt...

Okay, nu gaan we dealen en wheelen. Als ik nu in de strijd gooi dat je de schuld van de hypotheek van je vermogen mag aftrekken, waardoor de vermogensheffing van 4% voor de meeste mensen met hypotheek komt te vervallen? Is voor de beleggingshypothekers wel lekker.

Jouw verhaal gaat op bij een directe afschaf van de aftrek. Mensen die nu een hypotheek hebben, hebben over 30 jaar geen hypotheek meer. Daar speelt het dus niet voor. Het zou dus een probleem zijn voor mensen die de komende jaren een huis gaan kopen. In het begin profiteren zij nog van beperkte aftrek (over 10 jaar nog steeds 66,7%) , maar ook zij zijn na die 30 jaar vanaf heden zonder aftrek. Maar als je er vanuit gaat dat deze maatregel leidt tot gematigde ontwikkeling van de huizenprijzen die in ieder geval fors minder is dan de inflatie, zijn huizen straks vanzelf een stuk goedkoper ten opzichte van het loon (dat wel inflatiecorrectie doormaakt). Je zou het eens moeten doorrekenen, maar ik denk dat dit redelijk uit gaat komen.

Je zou de beperking van aftrek van hypotheekrente kunnen opvangen met een algehele belastingverlaging en afschaffing van de overdrachtsbelasting (om kopen niet veel onaantrekkelijker te maken dan huren).

Mogelijk moet je ook niet afbouwen naar 0% aftrek. Robin, hoe groot is de aftrek in de USA?

14 oktober, 2005 21:40  
Blogger mopper mokum zegt...

Vanavond moeten we hier nog maar even over bomen, want ik begrijp niet helemaal waar je je nou zo druk over maakt. Uiteindelijk zijn die gemiddeld hogere schulden alleen maar goed voor snellere groei van de economie - met meer risiko, maar ik kan me niet voorstellen dat een ondernemer als onze waard daar voor terugschrikt? Of gaat het om de verdeling van de welvaard? Is Drees tegenwoordig stamgast in de Peer?

In ieder geval kan je in de VS je volledige hyptheek rente aftrekken, van je eerste huis en van je vakantie huis of boot! Dus, als die druk van Europa te groot wordt, dan worden we toch gewoon de 43ste staat? Ik zie het al helemaal voor me: Balkenende vs Hilary in de volgende verkiezingen!

15 oktober, 2005 17:04  

Een reactie posten

<< Home