woensdag, mei 18, 2005

Zalm, de redder van de beleggingshypotheekMinister Zalm heeft de afgelopen week veel kritiek te verduren gekregen omdat hij de gulden te goedkoop aan Europa zou hebben verkocht. Maar was hij niet de reddende engel van alle dinky's en jonge gezinnen?
Tot 2002 werd half Nederland gefinancierd met beleggingshypotheken. Torenhoge hypotheken met extra superprovisie voor de tussenpersonen waarop niets werd afgelost. Daarnaast een beleggingsportefeuille die bij vrijwel iedereen flink is geminimaliseerd en zeker niet meer de geplande aflossing kan doen, want rendementen uit het verleden bieden nu eenmaal geen garanties voor de toekomst. En daardoor hebben veel gezinnen aanzienlijk meer schuld dan bezit en kunnen we over 10 tot 15 jaar flinke aflossingsproblemen verwachten.
Met de door Zalm vermeend verzorgde superinflatie heeft hij half Nederland een grote dienst bewezen, want de schuld is hierdoor feitelijk minder waard geworden. Is Zalm eigenlijk geen reddende engel?

4 Opmerkingen:

Blogger Marcel zegt...

Wel jammer dat ook de inkomsten die de schade langzaam maar zeker kleiner moeten maken ook door 2,20371 is gedeeld :-(

18 mei, 2005 23:58  
Blogger Assummer Peer zegt...

Zolang de meeste salarissen worden verhoogd op basis van het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie zullen de lonen wel de komende jaren stijgen. De vakbonden vragen ook steevast om koopkrachtcorrectie.
Maar de mensen met problemen zouden natuurlijk de gepensioneerden zijn, die meestal rekening hebben gehouden met een indexering van ca. 2%. Maar die hebben nu nog een redelijke AOW, en wij waarschijnlijk tegen die tijd niet meer.

Maar heeft Zalm de gulden wel te goedkoop verkocht? Ik denk het niet. Alleen de koersverhouding met Duitsland was scheef, omdat de mark flink in waarde is gedaald sinds de eenwording. Met andere Europese munten loopt het aardig in de pas. Echte borrelpraat dus, ook buiten de Assummer Peer.

19 mei, 2005 08:45  
Blogger tamar zegt...

Goh, Kok gesproken. Die zei gisteren precies het zelfde bij NOVA.Of heb je misschien Nu.nl gelezen ;-)

19 mei, 2005 10:00  
Blogger Assummer Peer zegt...

Ik praat niet met Kok. Ik heb meer met Lubbers ;-)

19 mei, 2005 10:23  

Een reactie posten

<< Home