dinsdag, mei 31, 2005

Tien redenen om Ja of Nee te zeggen

Balkje

NEE!

1. Premier: "Ik sta voor gek bij Nee tegenover mijn Europese collega's". Dus doen!
2. Bos wil tweede referendum bij Nee, Nog een keer, nog een keer!
3. De stemwijzer zegt dat je Ja moet stemmen, maar die liegt!
4. Elsevier: "De grondwet is strijdig met vitale Nederlandse belangen. Een 'nee’ van de Nederlandse burgers biedt de enige kans om die schade – op het nippertje – te verzachten. Na een 'nee’ kan het kabinet namelijk vanuit een stevige onderhandelingspositie uitzonderingen voor Nederland bedingen."
5. Er komt een "minister" van Buitenlandse Zaken voor de hele EU. Zouden de Fransen en Duitsers de volgende keer een inval van de USA in een schurkenstaat wel moeten gaan steunen onder druk van de rest? Worden dergelijke zaken op Europees niveau vermengd met onderhandeling over handelssancties in de twist Airbus/Boeing? Of mag iedereen handelen naar zijn eigen mening?
6. Landen met veel inwoners krijgen een grotere stem door invoering van het ‘bevolkingscriterium’. Nederland krijgt dus minder zeggenschap t.o.v. landen als Duitsland of toekomstige lidstaten met veel inwoners.
7. Als ze dan consequent zijn met dat bevolkingscriterium, waarom betalen wij dan veel meer per hoofd van de bevolking aan Europa, en wil Barosso zelfs dat het nog meer wordt? Los eerst dat maar eens op!
8. Deze grondwet is niet goed, en een Nee is alleen maar een uitgangspunt voor een nieuwe onderhandeling met beter resultaat over een paar jaar. Dit zal ons niet in een isolement brengen. Het Verenigd Koninkrijk heeft destijds besloten niet mee te doen met de Euro, en is uitgerekend nu een uitstekend draaiende economie binnen Europa.
9. We willen niet ook nog een peperduur Europees leger
10. Nederland raakt zijn permanente Europese Commissaris kwijt. De vaste voorzitter van de Europese Raad zal - opnieuw op grond van het bevolkingscriterium - worden gekozen met gekwalificeerde meerderheid. De grote landen hebben het uiteindelijk dus in Europa voor het zeggen.

JA!

1. Als we geen Ja zeggen, ligt oorlog op de loer
2. Als we geen Ja zeggen, kan de holocaust zich herhalen
3. ,,Nee betekent dat ze over ons praten. Als wij voor stemmen praten wij mee!'', aldus de premier.
4. "Ik zou er een heel dubbel gevoel bij hebben mezelf als NEE-stemmer terug te vinden tussen de Franse communisten en het extreem rechtse Front National van Le Pen.", aldus Camiel Eurlings van het CDA
5. "De zwevende kiezer moet niet naar de stembus gaan" zegt Bot. Hij bedoelt: stem Ja of blijf thuis.
6. Balkenende: "Kijk niet naar Frankrijk"
7. "Het Europees Parlement kan de Europese Commissie – het dagelijks bestuur van de EU – terugfluiten wanneer wetgeving niet goed wordt uitgevoerd. Daardoor is er voor europarlementariërs minder reden om allerlei details vast te leggen in wetten."
8. Regels om het milieu te beschermen gelden voor heel Europa. Hiermee wordt o.a. Nederlandse overheid ook gedwongen werk te maken van bestrijding van bijvoorbeeld vervuiling met fijn stof.
9. De nieuwe Europese grondwet is goed voor dieren, of toch niet?
10. Meer democratie: Eenvoudigere en snellere besluitvorming omdat er minder landen tegelijk meepraten en er gestemd kan worden met gekwalificeerde meerderheid. Nu bekonkelen de Europese ministers (zonder nationale parlementen) zaken als migratie en landbouw. Met de EU-Grondwet beslist het Europees Parlement mee.

En als je het dan nog niet weet: Stemhok

1 Opmerkingen:

Blogger Marcel zegt...

Is dit de persoon die De Gucht in een kranteninterview had omschreven als "een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid, een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren"?

Ik vind hem wel stoer, eigenlijk. Eigentijds, met een zacht karakter.

06 juni, 2005 19:31  

Een reactie posten

<< Home